Samenvatting
Het is makkelijk om een accu te leveren en te liegen over de inhoud omdat
niemand ze openmaakt (en ik zou het ook niet doen). Wat op het label staat
hoort te kloppen, maar dat is blijkbaar niet altijd zo! Het goede nieuws? Je
kan het digitaal controleren.
Ik ben op deze manier opgelicht maar zag het op tijd. Het gaat dus om de capaciteit, soms staat er meer op de verpakking dan er werkelijk in zit. Als je direct wil weten hoe je het controleert, zie verderop bij "Hoe controleer je dit?".
Achtergrond
Laatst heb ik via internet een nieuwe accu gekocht voor mijn laptop. Bij
de koop heb ik gelet op het typenummer (in mijn geval A32-N56), het
voltage (10.8V) en het aantal milliampère-uur (5200mAh). De accu
kwam aan in een nette verpakking, op het label stond een aantal
typenummers waar A32-N56 één van was (het was dus een
replica, maar dat kan nog altijd goed zijn) en er stond 10.8V en 5200mAh
op. Allemaal prima.
Ik heb de accu direct getest op levensduur: dus opladen tot 100% en dan kijken hoelang het ontladen duurt bij normaal gebruik. Ik herinnerde van de originele dat het zo'n 4 uur meeging. De nieuwe accu haalde de 2 uur niet eens!
Na een paar uur zoeken kwam ik erachter wat het probleem was: ze hebben me een 4400mAh verkocht! Of het de webshop of hun leverancier is die dit doet weet ik niet dus ik ga de naam niet noemen, maar het is oplichterij. Een foutje op de webshop kan gebeuren, maar op het label van de accu stond ook (foutief) 5200mAh.
Het is doorgaans niet nodig om de originele accu te controleren, maar als je een vervangende hebt besteld zou ik het wel doen.
Linux
(Als je niet weet wat Linux is, ga omlaag naar Windows.)
Op Linux is het vrij makkelijk. Open een terminal en typ:
sudo apt-get install -y acpi
Of iets vergelijkbaars voor yum of pacman. Zodra dit klaar is:
acpi -i
Dit geeft aan voor hoeveel mAh jouw accu is ontworpen, en ook wat de
slijtage is.
Als het aantal mAh niet op de accu staat maar wel het aantal Wh (Watt-uur) moet je het vermenigvuldigen met het Voltage. Dus als je 5200mAh hebt en 10.8V dan is dat 5200 × 10.8 = 56160. Dit delen door 1000 geeft zo'n 56Wh.
Windows
Op Windows moet je een programma installeren zoals NirSoft BatteryInfoView (directe download). Na het downloaden krijg je waarschijnlijk zo'n scherm:
Dubbelklik op de applicatie (blauwe pijl in afbeelding). Het zal dan vragen om uit te pakken, maar dat is niet nodig:
Klik op "Uitvoeren" of "Run". Mogelijk krijg je nog meer waarschuwingen, je kan gewoon op 'doorgaan' of 'uitvoeren' of 'oke' klikken. Uiteindelijk start het programma...
Als het goed is zie je het volgende:
Het belangrijkste veld is "Designed Capacity" (ontworpen capaciteit). Op sommige accu's staat de capaciteit in Wh (Watt-uur), in dat geval ben je snel klaar: vergelijk het met de designed capacity en kijk of het klopt.
De meeste accu's drukken het echter uit in mAh, in dit geval is er een kleine rekensom: deel de Designed Capacity door het Voltage. Je krijgt nu mAh uit.
Bijvoorbeeld in de afbeelding staat er 56,940 mWh en 10,972V, dus dan doe
je
56,940 / 10,972 = ongeveer 5,190 Ah (5190 mAh, zoals op het label
staat).
Mac OS X, Android, enz.
Weet ik niet! Als iemand het weet, stuur me een
e-mail of
tweet!
In Nederland heb je bij een koop op afstand (zoals via internet) standaard 14 dagen retourrecht. De meeste webshops limiteren dit tot het wettelijke minimum van 7 dagen. Binnen deze 7 dagen, die ingaan na ontvangst, kun je het product altijd terugsturen en je geld terugkrijgen. Het product moet natuurlijk wel onbeschadigd zijn en als nieuw uitzien, en het kan zijn dat je de verzendkosten moet betalen. Maar je krijgt dan wel het aankoopbedrag terug.
Ik heb hiervan gebruik gemaakt en de webshop was vriendelijk genoeg om het mij kostenloos terug te laten sturen (maar dat hoeft dus niet altijd zo te zijn). Inmiddels heb ik ook het aankoopbedrag teruggesort gekregen op mijn rekening.
Als je het in een winkel gekocht hebt kun je altijd terug naar de winkel gaan. Ik weet zo uit mijn hoofd niet de wetgeving, maar ik denk dat je ook hier recht hebt op teruggave van de aankoopsom aangezien je niet het product hebt gekregen welke je dacht te hebben gekregen.
Ook als een verkoper zegt dat, bijvoorbeeld, een muis werkt op Windows 8 en het blijkt niet zo te zijn, dan zijn er speciale regels. Wat een verkoper jou vertelt is bindend voor het verkopende bedrijf, zolang je niet redelijkerwijs had kunnen weten dat het te goed was om waar te zijn. Maar als het tot een rechtszaak komt heb je natuurlijk wel bewijs nodig dat er gezegd is wat jij beweert dat er gezegd is, dus heel strikt kun je het ook weer niet opvatten.
Reacties zijn welkom! Stuur me een e-mail of tweet. Aanvullende informatie plaats ik op de pagina, desgewenst met jouw naam erbij.